Tuesday, March 12, 2013

khas untuk wanita - HAID-

ASSALAMUALAIKUM
okay hari ni nad rasa rajin sedikit nk cerita pasal secret wanita yg dekat luar sana about "HAID". haid kalao wanita remmaja mahupun yang dewasa mesti ada haid kan lumrah wanita. mungkin sesetengah wanita yang tak datang haid. hurm bertawakal kepada ALLAH S.W.T okay. okay pada sesiapa yang mempunyai masalah tentang kitaran menstrual cycle yang tak teratur jangan risau pada remaja. kalao dah kawin tu mungkin dapat baby? hihi tahniah! :D jangan risau buat si dara. 

masalah kitaran haid tak teratur atau sebab2 nya: 

  • hormon tak seimbang atau berlakunya perubahan hormon
okay mungkina si dara yang umur nya meningkat ke 20 -24 tahun akan mengalami perubahan hormon kerana pertumbuhan akan berubah. okay perempuan biasa nya akan berhenti membesar pada lingkugan umur tersebut. mungkin itu adalah salah satunya?
  • stress atau tekanan
okay stress selalunya terjadi apabila mereka yang mempunyai pelbagai kerja kan lebih2 lagi macam cik nad ni sedang belajar di U makin banyak lah masalah assignmentnya dgn testnya. tak terlepas juga pada adik2 yg sedang bersekolah. kan? hihi. moralnya kawal masalah tekanan hidup. happy2 selalu tau! :D 
  • peningkatan atau penurunan berat badan
okay ni a bit kritikal sedikit. mungkin happy akan kehidupan boleh menyebabkan meningkat na berat badan atau masalah? penurunan jugak menyebabkan faktor ini. ada juga yang sedang diet. nad nk bagi tahu jangan diet melampau dengan tak makan nasi sebab boleh ganggu kitaran kita so amik portion yg sihat like satu abang yang aliran perubatan. dia cakap mcam muka mickey mouse. amik nasi sikit. syur banyak. protein sikit jgk tau. nanti boleh la kawal atau imbang bdn kita punya mknan ok ;) 
  • ubat ubatan 
so ada orang ni ni si dara mahupun ibunda ibunda sekalian. ubat tu kena kawal ea sbb kitaran tu boleh effect atas kitaran tu. so kawal ye. jgn ambil melampau sgt sbb itu pun bahaya ! huhu.
  • kekurangan nutrisi
kekurangan nutrisi juga akibat dari kekurangan mknan yang berkhasiat contohnya jangan  mknan daging je sayur pon kena makan okay!! huhu
  • hamil!  
pada yang tak datang period tu bagi yang dah berkahwin. buat ujianguna pregnancy test , mana tahu melekat ke? haha. tahniah! 

so nad nak share bagi korang yg lambat datang period tolong cuba EVENING PRIM ROSE OIL + FISH OIL bagi dara2 yang tak suka mkn supplement tlg makan supplement okay. bukan apa untuk kesihatan terutamannya bagi wanita. so kebaikan supplement tu melancarkan pra haid kita. lagi satu untuk kecantikan okay. ! mulanya nad memang takut nk cuba. tapi bila mintak DOCTOR tu bagi consultant. alhamdulillah tiga kali telan biji supplement tu, alhamdulillah petang tu nad P! haha. yeahh.  so good luck oky girl! jangan risau. okay ;) 

this one!
muchlovefrommeNADYA


No comments:

Post a Comment